splošne informacije

zemljevidOSNOVNE INFORMACIJE:
Antikvariat in galerija tiskov Glavan
Trg republike 2 (spodnja pasaža Maximarketa,
nasproti vhoda v Cankarjev dom)
SI-1000 Ljubljana

telefon: +386 (0)1 476 31 60
gsm: +386 (0)31 724 580
e-pošta: info@antikvariat-glavan.si

e-pošta skrbnika strani

delovni čas:
ponedeljek: 16.30-19.30
torek-petek: 9.00-13.00 in 16.30-19.30
sobota: 9.00-13.00
nedelja in prazniki: zaprto

KJE?
Našo trgovinico najdete v spodnji pasaži Maximarketa, nasproti vhoda v Cankarjev dom. V neposredni bližini, pred parlamentom RS, je odprto parkirišče in garažna hiša. Obisk je prijeten v vsakem letnem času, saj je prostor klimatiziran. Tu lahko odložite tudi svojo garderobo in prostih rok listate po knjigah. V naši veliki izložbi lahko že med čakanjem na prireditve v Cankarjevem domu preletite del ponudbe naših knjig.

izlozbaKAJ JE ANTIKVARIAT?
Antikvariat je knjigarna, ki trguje z redkimi, starimi in rabljenimi knjigami, starimi tiski, razglednicami, atlasi in geografskimi kartami, periodičnimi publikacijami, pa tudi z novejšimi knjigami, ki so v knjigarnah že razprodane. V antikvariatu knjige odkupujemo in prodajamo. Antikvar – cenilec oceni knjige na podlagi ponudbe in povpraševanja, ohranjenosti in aktualnosti gradiva. Pri starejših in redkih knjigah pa si pomaga z različnimi katalogi in priročno literaturo. Gradivo je ocenjeno, odvisno od zahtevnosti in obsega strokovne obdelave, v 2-5 delovnih dneh. nekaj primerov...

KDO SMO?
Antikvariat Glavan je družinsko podjetje, v katerem smo svoje znanje in izkušnje združili ljubitelji in raziskovalci tiskane kulturne dediščine. Že od leta 2003 seznanjamo obiskovalce in kupce z novimi odkritji o starih tiskih. Združila nas je ljubezen do starih knjig, ki jo želimo deliti z vami. Obenem pa nas žene velika želja po odkrivanju izgubljenih knjižnih zakladov. Trudimo se, da so knjige, ki jih ponujamo dobro ohranjene in očiščene. Specializirani smo za stare in redke tiske, razen starega denarja in znamk. Kot člani Društva galeristov in starinarjev Slovenije vsako leto sodelujemo na sejmu starin in likovne umetnosti Antika v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Svetujemo vam pri izboru antikvarnega gradiva, pripravimo izvedensko mnenje ali sodno cenitev, pomagamo vam pri zbiranju in oblikovanju zasebne zbirke.

notranjostVodja antikvariata Rok Glavan, je antikvar, univ. diplomirani kulturolog, ki že 15 let dela na tem področju. Ker je bil že njegov oče antikvar, mu je bila knjiga položena takorekoč v zibko. Bil je pobudnik dražb starih knjig, tiskov in razglednic že v Trubarjevem antikvariatu. Svoja knjižna spoznanja je objavljal v Reviji o Knjigi, Književnih listih in Kroniki - časopisu za krajevno zgodovino. Na podlagi izkušenj in priporočil nekaterih slovenskih kulturnih ustanov ter njihovih znanstvenih sodelavcev je marca 2004 postal zapriseženi sodni cenilec in izvedenec za stare knjige in tiske pri Ministrstvu za pravosodje RS.

Za galerijo starih knjig in tiskov skrbi, Katarina Glavan Batagelj, kustodinja, univ. diplomirana arheologinja, ki je arheološka obdobja oplemenitila z zgodovinskimi tiskanimi pisnimi viri. Skrbi za pripravo katalogov, oblikovanje in postavitev razstav ter za predstavitve na strokovnih sejmih.

Za vodenje evidenc skrbi Nika Glavan, ki je tudi svetovalka za novejše tiske, saj je več kot dvajset let vodila delo knjižne komerciale v Cankarjevi založbi.